Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A fenntarthatatlan fejlődés, a felesleges termékek, a környezettudatos vállalatirányítás lesz többek között a témája a Jövőképzés című nyári egyetemnek; a kurzus a KÖVET Egyesület szervezésé - Oktatás magazin
részletek »

Nyári egyetem Keszthelyen a fenntarthatatlan fejlődésről

Oktatás magazin. Hírek és információk az oktatás világából, az felvételiről, az egyetemekről, a fő, közép és az általános iskolákról. Oktatási információk diákoknak és tanároknak egyaránt.
Oktatás magazin
Itt vagy: Oktatás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Nyári egyetem Keszthelyen a fenntarthatatlan fejlődésről
Nyári egyetem Keszthelyen a fenntarthatatlan fejlődésről
A fenntarthatatlan fejlődés, a felesleges termékek, a környezettudatos vállalatirányítás lesz többek között a témája a Jövőképzés című nyári egyetemnek; a kurzus a KÖVET Egyesület szervezésében hétfőn kezdődött el Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán és a Balaton-parton.
A fiatal gazdasági szakemberek, felsőoktatási hallgatók, oktatók, menedzserek a kurzus ideje alatt válaszokat keresnek a fenntartható fejlődés kihívásaira is - mondta el Tóth Gergely, az egyesület főtitkára, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense MTI-nek.

Hozzáfűzte: a világban működő rendszer környezeti, társadalmi és gazdaságossági szempontból is fenntarthatatlan. Ökológiailag azért, mert az "ökolábnyomunk" másfélszer akkora, mint amekkorát a Föld elbír, 40-50 százalékkal több erőforrást használunk el annál, mint amit a föld fenntartható módon szolgáltatni tud. A családoktól a munkahelyekig érzékelhetők a társadalmi válság jelenségei is, és gazdaságilag sem működik a rendszer - mondta a főtitkár, utalva a 2008 óta tartó gazdasági válságra.
Hirdetés

A kurzus vezetője Matolay Réka, a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének adjunktusa, aki a közösség alapú mezőgazdaságról tart majd előadásokat. Mint rámutatott, a cél, hogy a közösség a gazda termékeinek ne csak a végfogyasztója legyen, hanem segítse a működésének finanszírozását vagy akár a tevékenységét is. Anyagi kockázatot is vállalhatnak, például előre kifizethetik az terményt, amihez szeretnének hozzájutni, de segíthetnek a termékek elosztásában, csomagolásában, kiszállításában is. Így nem hagyják magára a gazdát, közösség formálódik a gazdaság körül, és a fogyasztók is közelebb kerülnek a termékekhez, a földhöz és a megműveléséhez is - fejtette ki.

Matolay Réka beszélt arról is, hogy olyan helyi gazdát keresnek fel, aki már ismeri ezt a koncepciót, de vizsgálódnak a fogyasztók körében is. Arra keresik a választ, hogy a családi hálózatok mivel tudnák segíteni, támogatni a gazdát, hogy tudják elképzelni a részvételüket a gazdálkodásban.

A nyári egyetem hallgatói a kurzus előtt gyakorlati feladatként felesleges vagy távolról szállított termékeket kutattak fel, és prezentációt készítettek a próbavásárlás eredményéről.

Tóth Gergely elmondta: a PE Georgikon Karán már évek óta gyakorlat a felesleges termékek felkutatása. A "gyűjteményben" már szép számmal vannak ilyenek, mint például a banánszeletelő, de a listán vannak feleslegesen messziről szállított, hazánkban is megtermő élelmiszerek is.

Az egyhetes intenzív képzésen a nyári egyetem hallgatói meglátogatják a helyi cégeket, esettanulmányokat dolgoznak fel, szakmai filmvetítéseken és biciklitúrán is részt vesznek.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Keszthely, nyári egyetem, fenntarthatatlan fejlődés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-07-02 16:16:49
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü